torstai 30. lokakuuta 2014

Tulipa mieleeni...

..kuinka moni kyseleekään minultakin villasukkia, pipoja, virkattuja mattoja jne. Monille hinta tulee yllätyksenä. Mistä luulet sen hinnan muodostuvan? Ei, en suinkaan ota tuntipalkkaa itselleni. Et maksaisi sitä kuitenkaan. Jos matto on halkaisijaltaan 160cm, kude on Esteri ontelokudetta, jonka kilohonta on 16€, niin voinet arvata, ettei matto lähde 50 €. Pelkät kuteet tekee jo pyöreästi 100€. Mattoa ei tehdä tunnissa, eikä edes kymmenessäkään. Villasukat... perussukat tekee noin viidessä tunnissa ilman mitään krumeluureja ja koukeroita. Laadukas lanka maksaa huomattavasti enemmän, kuin esim Nalle lanka. Jääköön valmistaja kertomatta mutta jokainen sen varmasti tietää. Tekokorvaus on hyvin, hyvin pieni siihen langanhinnan päälle. Ostan langat joko verkkokaupasta ja maksan toimituskulut tai käyn paikallisessa liikkeessä, joka on kangaskauppa ja suppea lankavalikoimaltaan, omalla kustannuksellani. Ehkä muutat vielä väritoivetta, kun olen langat jo hankkinut ja niinpä lähden uudestaan ostoksille, taas omalla kustannuksellani. En siis veloita sinulta matkakustannuksia tai bensarahaa, enkä lisää sitä  myöskään tuotteen hintaan, tyhmä kun olen.
Jos jollekin olen käsityön tehnyt, pyydän lähettämisestä postikulut. Ei siis toimituskulut, vaan postikulut postin hinnaston mukaan. Vien siis omalla kustannuksellani paketin / kirjeen postiin.

Saan toki arvostelua siitä, että myyn työni aivan liian halvalla. Pitää muuten paikkansa !

Ja jos joku nyt haluaa alkaa verotuksesta paahtamaan, niin antaa palaa vaan. Taitaa jäädä meikäläiselle aika pitkälti rupia perseeseen ja nekin pitää itse raapia.

Arvostakaa käsityötänne !

JA
Arvostakaa villasukkianne.

6 kommenttia:

 1. Oikeassa olet "vääräpää" ;)
  Meidän neulojien/virkkaajien työtuntejahan ei kukaan vaivaudu edes laskemaan, tekeleet on vain aina kalliita ostaa. Minun mielestä nipottajien pitäisi ottaa puikot tai koukku omiin siroihin sormiin ja alkaa vääntämään lankaa mutkalle jos toiselle...laittaa alotus aika muistiin ja sitten kun työ on valmis voisi työ tunnit laskeskella....siinä näkyisi sitten paljonko meille jää palkkaa, kun hinnottelemme tekeleemme. Olen vakaasti sitä mieltä, että luu jää tekijän kouraan ja kun oikein vääntää (kuten mattoja) jää vielä kivuliaat nivelet muistoksi.

  VastaaPoista
 2. Asiaa puhut. Olen kutonut sukkia ensin omaksi iloksi ja perheelle, mutta sitten niitä on kysytty ostaa ja olen muutaman parin myynytkin. Hävettää itseäni tunnustaa, että melkein lankojen hinnalla olen sukkaparin antanut käsityökorista lähteä kysyjän matkaan.
  Kyse on varmasti työn arvostamisesta. Ihan tässä vaan joutekseen kun tikutetaan silmukoita! Akkain puhdehommaa! Katsoin pestuumarkkinoilla sukkakauppiaan hintoja: 12 euroa seiskaveikasta yksiväriset sukat, miesten vähän pitempivartiset harmaat 15 euroa. Nyt niskasta kiinni itseämme ja hinnat kohdalleen. Jos ei kelpaa maksaa, kutokoot itse sukkansa, nää uusavuttomatkin. Olen puhunut, puh!

  VastaaPoista
 3. Näin se menee....langat on tänäpäivänä kalliita ja mikään ei tule ajatta. Hirveän vaikea on omalle työlle laskea palkka. Kyllä muuten on ollut edullisia villasukkia myynnissä, näin nimittäin tässä seiskaveikasta kudotut miesten sukat ja hinta 25 ekeä pari.Oli kylläkin sellaisessa paikassa myynnissä josta joutuu varmaan vuokraa maksamann. Arvostakaamme käsityötaitajia!

  VastaaPoista
 4. Totta turiset. Vain käsityöläinen tietää työtuntiensa määrän. Ja siinä ei tuntipalkoille pääse.
  Hyvää Pyhäinpäivää Sinulle ☺☺

  VastaaPoista
 5. Kustannuslaskelmaa yrittäjän näkökulmasta. Edullisella (mielestäni) langanhinnalla laskettuna.
  http://karkelonkutomo.wordpress.com/2014/10/07/arvostakaa-villasukkianne/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula: Suora linkki on tuossa tekstini alaosassa ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Iloista päivää.