perjantai 22. marraskuuta 2013

Epistola..(ko)

Tuo tuli ensimmäisenä mieleen. Epistola. En tiedä miksi mutta tässä varsin äkkiä mieleeni putkahtanut asia.

Anteeksi pyytäminen.

Miten se kenenkin perheessä tapahtuu? Meillä pyydetään anteeksi mutta jokainen tekee sen parhaaksi katsomillaan sanoilla. Oli se sitten pelkkä anteeksi-sana tai litania, pääasia, että anteeksi pyydetään, jos on sen paikka.
Itse lapsena koin anteeksi pyytämisen varsin nöyryyttävänä ja näin lähes 50-vuotiaana lapsuuden anteeksipyynnöt saa minut parkumaan ! Miksikö? Minulle laitettiin ns. sanat suuhun mitä pitää sanoa ja se oli sanottava ! Yleensä se meni niin, että äiti antoi sanajärjestyksen ja sisällön esim: " Anna äiti anteeksi...." ja sitten tuli vielä pitkä litania tuon jälkeen. Miksi en saanut pyytää anteeksi omin sanoin? 
Tuon nöyryyttävän tuntee olen yrittänyt jättää lapsiltani pois. En tiedä olenko onnistunut. En ole täydellinen, en todellakaan ja olen varmasti tehnyt virheitä kasvattaessani viittä lastani. Olen pyrkinyt antamaan ohjeita elämän tielle ja seison taustalla tukena jokaisella lapsellani, niin kauan kuin henki pihisee. En tuputa apuani, enkä liioin neuvojani mutta tarvittaessa olen kuulolla. Se täytyy muistaa, että valinnat on sitten jokaisen omat, olivat ne mitä tahansa ja niitä tulee kunnioittaa.

Hyvää viikonloppua.

6 kommenttia:

 1. Meillä isäntä ei osaa pyytää anteeksi sanoin. Sitten kun huomaa minun olevan vihainen ja tietää, että on tehnyt oikeasti jotain, niin teoissa sen huomaa. Se on hänen tapansa.

  VastaaPoista
 2. hyvä tapa on opettaa lapsille anteeksi pyytäminen,niin miekin olen opettanut lapseni ja saman opetuksen itse saanut kotoa.mieheni ei pyydä anteeksi koskaan.

  VastaaPoista
 3. -montakohan kertoo oun tuon epistolan jo lukenna.....kohta alan osata ulukoo HUOM. minun järelläkkii luvettuna;)

  VastaaPoista
 4. Joskus näkee, että joku lapsi pakotetaan pyytämään anteeksi ja se on tosi ahdistavaa. Eihän se ole mikään todellinen anteeksipyyntö, niin kaukana aidosta, kun voi olla. Nöyryytys on oikea sana. Toisilla anteeksi on vain sana, jonka voi pudottaa. Juu, aito anteeksipyyntö on ok, oli tapa mitä tahansa. Lapsuuden traumat ovat varmasti äärettömän yleisiä.

  VastaaPoista
 5. Ton kaverille tulevan joulukalenterin aloitin tammikuussa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ton kommentin piti tulla uusimpaan postaukseen, mutta väliäkös tuolla...

   Poista

Kiitos kommentistasi. Iloista päivää.